Bobal is een inheemse Spaanse druifsoort die veel kleur afgeeft en volle wijnen oplevert. Bobal groeit snel en kan goed tegen felle zon. Pionier van deze Spaanse inheemse druif is  het wijnhuis Bodegas Vicente Gandia in Utiel en Requena, in de provincie Valencia. In Valencia wordt al vanaf de Griekse en later de Romeinse overheersing wijnbouw bedreven. Zelfs tijdens de Moorse overheersing ging de productie van wijn gewoon door. Na herovering op de Moren moet het gebied worden herontwikkeld. Belastingheffingen werden ingesteld en er werd voor wijn een kwalificatie systeem opgesteld. De beste wijnen werden op houten vaten verhandeld.

De Phyloxera in Valencia
Gedurende de Phyloxera- (druifluis-) plaag in Frankrijk kende de wijnbouw in Valencia een enorme toename en steeg de export van wijnen tot grote hoogte. Maar helaas werd ook dit gebied getroffen door de druifluis en volgde een terugslag, waarbij tienduizenden ha aan wijngaarden werden gerooid om plaats te maken voor sinaasappel- en amandelbomen. De wijnbouw van Valencia is tegenwoordig dieper landinwaarts gelegen in het pittoreske Utiel en Requena.

Klimaat
De wijngaarden in de kustgebieden hebben een Mediterraan klimaat, terwijl de wijngebieden meer in het binnenland van Valencia worden gekenmerkt door een continentaal klimaat. Droogte vormt vaak een probleem, tegenwoordig worden daarom veel wijngaarden geïrrigeerd. De temperatuur kan oplopen tot wel 40ºC in de zomer, en dalen tot -8ºC in de winter. In de zomer is een temperatuurschommeling van 30ºC in 24 uur niet ongewoon. Dit is waarschijnlijke de verklaring voor de snelle rijping van de Bobal druif. Gemiddeld valt er 450 mm regen per jaar.


100% BOBAL
De beste Bobal wijnen zijn diep van kleur en hebben een zachte afdronk. Met name wanneer de Bobal druif wordt verbouwd op grotere hoogte kunnen er mooie wijnen van worden gemaakt. De zuurgraad van Bobal wijn is relatief hoog in vergelijking met de Monastrell druif die iets zuidelijker gelegen de dienst uit maakt. Het alcoholpencentage van de Bobal druif is relatief laag, gemiddeld 13%, maar meestal lager. De bobal druif is, qua aanplant na tempranillo en airen, de derde ras in grootte.

Smaakt naar meer…
Een modern gemaakte wijn van de Bobal druif met een lichte hout lagering, heeft een intense kleur van kersen. In de geur komt het kleine rode fruit ook naar voren, kersen, bramen en pruimen, in de mond een perfecte mix van fruit en getoaste noten. Soepel, gebalanceerd en een volle afdronk. Wil je meer weten over deze unieke wijn? Wil je meer te weten komen over jouw smaak?

Dan is de workshop Weet van Wijn in het Nederlands Wijn Museum op 18 juni (één dag voor vaderdag) een fantastische gelegenheid hiervoor.