Op welke temperatuur serveer je eigenlijk de wijn is een veel gestelde vraag tijdens mijn trainingen. Witte en rosé wijn serveer je koud en een rode op kamertemperatuur, is de algemene tendens. Maar net als alles in het leven, is het niet zo zwart/wit. Op een heerlijk zonnig terras is er niets zo tegenvallend als een rode wijn op kamertemperatuur. De temperatuur van een wijn beïnvloed de (smaak)beleving en bovendien is niet elke wijn is hetzelfde.

Maar wat is de ideale temperatuur dan?
Laat ik voorop stellen dat deze er niet is. Het is en blijft een persoonlijke ervaring. Schenk de wijn op de temperatuur waarop je deze zelf het lekkerst vindt. In mediterraanse landen (maar ook in de Bordeaux streek) komen vaak alle wijnen uit de koelkast. Wanneer je de wijn te koud serveert komt de smaak in de wijn niet  tot zijn recht. Het verdooft de aroma’s in de wijn. Waneer je een te koude wijn proeft ervaar je een strak mondgevoel, vooral de frisse zuren komen naar voren (citrus, bessen, grapefruit), het rijpe fruit verdwijnt naar de achtergrond en de wijn komt ‘licht’, bijna dun over.

Rode wijnen
Voor rode wijnen, die vrij zacht en licht van karakter zijn, is 12-16˚C prima. Denk daarbij aan jonge wijnen zonder hout lagering. Hoe lichter de wijn, hoe koeler te serveren, hoe fruitiger deze overkomt. Een wijn voor het serveren een half uurtje koelen in de koelkast is voldoende. Krachtige rode wijnen hebben veel smaak, aroma’s en soms ook een hoger alcohol percentage. Kamertemperatuur, tussen 17-19˚C is perfect.

Perfecte temperatuur voor rode wijn is ambitieus.
De term ‘kamertemperatuur’ is al een eeuw geleden uitgevonden, toen onze huiskamers nog niet zo warm werden gestookt als tegenwoordig! Lagere temperaturen verharden de tannines die in de rode wijn aanwezig is, maar te hoge temperaturen kan de wijn log en zwaar maken. Bovendien zal de alcohol de wijn met een hoog percentage zich op een onaangename, ‘pittige’ manier openbaren. Om een glas wijn gedurende het drinken op dezelfde, perfecte temperatuur te houden is redelijk ambitieus. Daarom kun je beter een wijn iets te koel serveren dan te warm. Het glas in de handen opwarmen, of langer in de mond houden, zorgt namelijk altijd voor een paar graadjes meer.

Mij advies is daarom: drink naast witte- en rosé wijn, ook rode wijnen gekoeld, de wijn wordt er echt veel lekkerder van! Wil je meer weten van wijn, het combineren van wijn en gerechten? Schrijf je dan in voor de Workshop Weet van Wijn op Zaterdag 18 juni.