De bubbeltaks gaat verdwijnen! Mousserende wijn is vanaf 2017 geen luxe meer HIEPERDEPIEP HOERA! De politiek heeft na een lobby van de KVNW (Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren) een akkoord bereikt om de extra accijns op belletjeswijnen per 1 januari 2017 af te schaffen.

Worden alle bubbelwijnen goedkoper?
De accijns op mousserende wijn bedraagt nu nog €254,41 per hectoliter, en dat wordt over een paar weken €88,30. De accijns op bubbel wijnen zoals Cava, Prosecco en Champagne worden dus met ongeveer twee derde verlaagd, tot het niveau van stille wijn. Betekent dit nu dat ook in de winkel én in de horeca alle bubbelwijnen goedkoper worden? Zal het verschil doorberekend worden naar de klant of gast? Onderstaand vast een mooie tip!

Champagne uit Spanje
In 1980 werden er iets meer dan 10.000 flessen geproduceerd, anno 2016 ruim 155 miljoen. Een reden te meer om Cava eens nader te bekijken. Cava, de mousserende wijn van Spanje, in Nederland misschien wel het meest bekend geworden door zijn prijs/ kwaliteitverhouding. Cava is een mousserende wijn die altijd volgens de methode traditionelle wordt gemaakt. Oftewel de tweede gisting op de fles. Dezelfde methode als Champagne. Inclusief de toevoeging van de liqueur de tirage die dan weer zorgt voor de verschillende smaaktypen. (van brut nature tot dulce.)

Cava Capital
Cava wordt hoofdzakelijk gemaakt van de macabeo, xarel.lo en parellada druiven. Er zijn ook andere druiven toegestaan. Vooral in de laatste jaren zijn er verschillende producenten bezig met het gebruik van chardonnay en pinot noir. En er zijn ook Cava’s op de markt van bijvoorbeeld alleen Viura druiven (=macabeo). In tegenstelling tot champagne waarbij de druiven uit één bepaald gebied komen, komen de druiven voor Cava uit verschillende gebieden in heel Spanje. Er zijn zelfs 159 gemeentes die volgens voorgestelde regels Cava mogen produceren. Al is het gebied rond Barcelona het zogenaamde “Cava Capital”.

Cava’s de “paraje” calificado
Sinds kort zijn er ook de zogenaamde Cava’s de “paraje” calificado. Je kunt dit het best vergelijken met “grand cru’s” zeg maar de betere wijngaarden. Dit is voor mousserende wijn geen overbodige luxe. Vaak wordt de bubbel verkocht zonder dat men weet welke kwaliteit er onder de kurk zit. Met de Cava’s de “paraje” calificado is er meer duidelijkheid. In ieder geval kunnen jij en ik de volgende keer de betere Cava’s eruit halen en volgend jaar ook nog voor een betere prijs?

Wij wensen iedereen een gezond en vooral bruisend 2017!

29 – 31 maart Wijnreis naar Valencia meer informatie
24 – 28 april Wijnkenner in een Week op Mallorca. meer informatie