Door Jan-Willem van der Hek: ’Wilt u een glas Sauvignon Blanc of een Chardonnay?’ Deze vraag hebben wij waarschijnlijk allemaal weleens gehoord in een restaurant of café. Eigenlijk een aparte en willekeurige vraag. Stel je eens voor; je staat op het punt een nieuwe auto te kopen en wanneer je binnenkomt bij de autodealer is de eerste vraag van de verkoper: ‘Wilt u een groene of een blauwe auto?’ Dat zou heel raar zijn. Alsof elke auto bij de Volkswagen of bmwdealer hetzelfde is.
In een SUV kan meer wijn.
Zo is het ook met wijn. Niet elke Sauvignon Blanc smaakt naar buxus en een Chardonnay smaakt niet standaard naar boter, toch? Natuurlijk is er een rode draad te ontdekken in wat je van een druif kunt verwachten. Net als bij een bepaald type auto. Van een SUV weet je dat je hoger boven de weg zit en dat je net wat meer dozen wijn mee kunt nemen dan in een sportwagen. Van een Sauvignon Blanc uit Sancerre verwacht je een frisser karakter dan van pakweg een Chardonnay uit een warm gebied in Chili.
Tegenpolen in wijn.
Toch zit er een logische reden achter dat de ober wijnen van deze twee druiven aan je voor stelt. Allereerst heeft dit te maken met de bekendheid van beide druiven bij een breed publiek. ’Chardonnay of Sauvignon’ praat makkelijker dan ‘Wilt u een glas Hárslevelü of Merseguera?’ Ten tweede speelt mee dat beide druiven in zekere zin ook tegenpolen kunnen zijn. Een stereotype Sauvignon met een uitgesproken zuurgraad smaakt 180 graden anders dan een ronde, volle Chardonnay.
Je weet wat je kunt verwachten.
Het gaat hier niet over de druif maar juist over smaak, namelijk fris tegenover vol. Dit heeft als voordeel dat dit zorgt voor houvast voor zowel de wijndrinker als de wijnverkoper. Wanneer je niet weet hoe een specifieke wijn smaakt en de verkoper vertelt dat hij te vergelijken is met een ‘typische Chardonnay’ weet je wel wat je kunt verwachten.
Door wijnen in te delen op smaak leer je je eigen smaak beter kennen.
Precies daarom is het goed om als beginnende wijnliefhebber niet te denken vanuit de druif, maar vanuit smaak. Want als je houdt van een typische Sauvignon Blanc, kan ik je waarschijnlijk ook blij maken met een droge Riesling uit Duitsland. Door wijnen in te delen op smaak leer je je eigen smaak beter kennen en leer je jezelf beter te verwoorden in een wijnwinkel of restaurant.
Het gevolg hiervan is dat je makkelijker uit je ‘wijncomfortzone’ wordt gehaald, meer zult genieten van nieuwe wijnen en meer zal leren over wijn!
Jan-Willem is meervoudig “Beste Sommelier van Nederland” en auteur van het boek “Dat smaakt naar meer” Jan -Willen verzorgt ook de organoleptsiche lessen van de SVH Vinoloog opleiding.