Door Vincent Bakker: Je hebt het vast weleens in je glas gehad. Rode vlokken en/ of haast rode suikerkorrels. Schadelijk is het niet. Lekker ook niet. Het zijn tannines en kleurstoffen die door zuurstof een verbinding zijn aan gegaan en omgezet worden in vaste bestanddeel. Dit zakt naar de bodem van de fles en vormt de zogenaamde depot/bezinksel.
Niet alle wijnen hebben dit. Het zijn vaak oude wijnen. Wijnen die een hoog tannine gehalte hebben als ze jong zijn en waarbij de tannine door de jarenlange rijping omgezet worden. De wijn wordt zachter, toegankelijker en verliest iets van zijn kleur. Misschien wel de bekendste type wijn met veel tannines, zijn de wijnen uit Bordeaux. Daarnaast vind je het regelmatig in bepaalde portwijnen. Dit zijn enkele voorbeelden van wijnen die zeker op leeftijd gedecanteerd zouden kunnen worden.
Decanteren is het scheiden van wijn en zijn depot of bezinksel. Zo simpel is het eigenlijk…
Een gouden regel die ik mee wil geven is; keur de wijn ten eerste vanuit de fles. Hoe is het fruit, de tannines en de balans. Bij decanteren komt er zuurstof bij de wijn die een oudere wijn snel kan laten oxideren. Oxidatie is een chemische reactie van wijnbestanddelen met lucht. Dit zorgt voor zachtere tannines. Wat weer kan zorgen dat de wijn uit balans raakt. De verhouding tannines en het fruit komt in een zogenaamde disbalans. Daarnaast kan door decanteren van een oude wijn de laatste aroma’s vervliegen. Wat je overhoud is dan vaak niet meer dan een alcohol smaak.
Of je een wijn moet decanteren is dus soms een lastige keuze. De fles wijn die je al jaren hebt bewaard kan er enorm beter van worden of een korte moment van vreugde zijn.. zin en onzin dus…
Wil je meer weten over wijn? Download dan de 5-delige GRATIS video cursus!