Iets meer dan de helft van de Nederlanders maakt goed voornemens voor het nieuwe jaar, maar slechts een derde houdt deze vol. Tijdens de vele feestdagen blijkt 94 procent van de Nederlanders beduidend meer te eten en minder te sporten dan anders. Slechts 29 procent voelt zich daar echter schuldig om, zo blijkt uit een onderzoek onder Nederlanders van 16 jaar en ouder. Om je goede voornemens gestalte te geven hebben de Spanjaarden een traditie om het nieuwe jaar te vieren.

Twaalf druiven op middenacht

Om het nieuwe jaar te vieren eten Spanjaarden twaalf druiven – een bij elke slag – wat voorspoed gedurende het volgende jaar moet brengen. De truc is om de druiven niet te kauwen, anders blijf je met een mond vol druivenmoes zitten. Slik ze gewoon een voor een in hun geheel door. De uvas de la suerte (geluksdruiven) is een diepgewortelde Spaanse traditie, die stamt uit de vorige eeuw. Het druivenhappen is geen religieus ritueel, maar heeft een economische verklaring. In het jaar 1909 werden er zoveel druiven geoogst, dat men maar besloot ze als geluksvruchten te beschouwen en er tijdens de twaalf klokslagen van de jaarwisseling twaalf te eten.

Suggesties voor het nieuwe jaar.

Ik hoop dat je deze dagen kunt gebruiken om je op te laden en in januari met volle energie kunt beginnen. Onderstaand enkele suggesties voor het nieuwe jaar.

Start met de basis cursus wijn (Online) 

Meer uit je wijnbedrijf – restaurant halen?

Een hele fijne jaarwisseling en tot snel in 2016!