Door Lars Baak: Nadat ik SDEN 3 afgerond had, ben ik gaan nadenken of ik inmiddels verzadigd was of dat ik nog meer kennis wilde vergaren. Het werd mij duidelijk dat ik gebeten ben door het wijnbeestje met als gevolg dat ik graag nog meer wilde gaan leren en begrijpen over wijn. De meest logische stap zou zijn geweest dat ik mij zou aanmelden voor de vinologenopleiding aan de Wijnacademie in Maarn. Maar er zijn meer smaken, geuren en kleuren dan alleen via SDEN. Ik koos voor de wijnopleiding SVH 4 en leg je in deze blog uit wat je daarvan kunt verwachten. Voordat ik de keuze maakte stelde ik mijzelf een aantal belangrijke vragen.

Wat wil je er mee bereiken?
Via de befaamde wijnacademie krijg je immer de titel register vinoloog. Dit is overigens iets waar ik mij niet druk om maak of kan maken. Tuurlijk wil je iets van waarde doen, erkenning, maar titels doen mij niets. Dus stiekem graag een diploma, maar dat is fijn omdat je weet dat je iets hebt afgerond, er test momenten geweest zijn en je dan aantoonbaar kunt maken dat je op dat moment de kennis in huis had

Hoeveel tijd wil je er insteken en belangrijk, op welke dag?
Bijna bij alle wijnopleidingen mag je om de week op de maandag aanschuiven en word je toch een soort van geacht wat te doen op de maandagen dat je niet hoeft te komen. Maandag is voor mij eigenlijk een heilige dag. Deze dag spendeer ik graag met mijn dochter en om dit nou een jaar lang te verkwanselen (in mijn ogen), dat was nou net niet de bedoeling van het feit dat ik 4 dagen ging werken om direct betrokken te zijn bij de opvoeding en echt een dag met haar te hebben in de week. Dan zou een weekend dag voor mij het beste uitkomen.

 

Wat wil je er voor betalen?
Het is mij duidelijk dat hoe hoger je op de opleiding trede komt, hoe meer geld je kwijt bent. Is het niet direct aan de opleider, dan zijn het de aparte examens, de extra boeken en vergeet niet het andere lesmateriaal, de wijnen. Alles binnenin de kaders van gelijke opleidingen vond ik te verantwoorden naar mezelf en ook niet geheel onbelangrijk, naar mijn vrouw.

Wil je dat de opleiding internationaal erkend is?
Aangezien ik niet werkzaam ben in de wijnindustrie, totaal niet het idee heb dat ik naar het buitenland ga verkassen en hier iets met de opgedane wijnkennis zou willen gaan doen (ook al romantiseer ik echt wel van een leuke chateautje ergens met genoeg ruimte, zon, eten en uiteraard wijngaarden), is dit voor mij niet aan de orde geweest. Daar ik ook weet dat Master of Wine niet echt in het verlengde ligt van de ambities die ik heb met betrekking tot wijn, heb ik het idee van de WSET maar laten varen.

Nadat ik dit aan het resumeren was, had ik eigenlijk de hoop opgegeven om vooralsnog verder te gaan met een opleiding in de wijn, of in ieder geval, voor de aankomende tijd. Tot ik ineens iets over SVH 4, WTOL en een zekere Jan-Willem van der Hek tegen kwam online. Jan-Willem is tot 2x toe uitgeroepen tot beste sommelier van Nederland en ik wist ook dat hij inmiddels druk bezig was met MS worden (zegt MS je niets, tip van Lars, ga de documentaire serie SOMM kijken). Ik zocht via Instagram contact met Jan-Willem en die zei tegen mij, joh ik denk dat dit wat voor je is en er is een mogelijkheid om zaterdag in Den Haag (thuiswedstrijd) deze opleiding te volgen.

Wettelijk erkende opleiding.
SVH 4 is een wettelijk erkende opleiding, met register (je wordt alleen nooit register vinoloog, dat kan alleen via de Wijnacademie in Maarn) met uitdagende factoren erin. Het onderscheidende vermogen van deze opleiding zit hem voor mij in het feit dat hier ook meer gastronomisch wordt gekeken en dit in de praktijk wordt onderwezen. Tevens vind ik het fijn dat de opleider en examinatoren 2 losse organisaties zijn. WTOL is de opleider, SVH toetst. Er zijn lessen met Robert Kranenborg, die meerdere gerechten maakt op een dag van dezelfde ingrediënten. Wat doet een bereiding met de smaak, met het mondgevoel en op welke wijze heeft dit invloed op de wijnkeuze. Kies je wit, rood, rosé, mousserend, versterkt, zoet of droog.

Er zijn lesdagen mogelijk op zaterdag en op maandag. Locaties in Houten, Amsterdam of Den Haag. Op de lesdagen krijg je blind proeven van Jan-Willem, die letterlijk de wijn voor je gaat ontleden. Dus de focus alleen op het fruit of juist het non-fruit. De structuur, dit is met name iets geweest wat mij heeft geholpen bij het blind proeven. Verder, nog voordat de Corona crisis uitgebroken was, is er veel digitale ondersteuning, met ook casuïstiek behandeling via Zoom of Skype.

 

Theoretische kennis en organoleptisch proeven.
Uiteindelijk wordt je geacht kennis te hebben van de wijnwereld zoals we hem kennen. Van oude en nieuwe wereld, Frankrijk tot aan China. Uiteraard wordt erbij, historisch gezien, belangrijkere landen of regio’s, meer stilgestaan. Dit is niet alleen de theoretische kennis, maar ook de organoleptisch kennis. Er zijn 3 examens (A, B en C) die je allemaal minimaal voldoende moet behalen.

Examen A zijn 80 meerkeuze vragen die je krijgt over jouw theoretische wijnkennis. Ik ben van mening dat dit voor de helft van de vragen een zegen is, omdat het antwoord wat je kent of erop lijkt ertussen zit. Twijfel je net een beetje, zit er altijd een antwoord bij wat het ook zou kunnen zijn. Je moet hiervan 48 vragen correct beantwoord hebben om te slagen.

Examen B bestaat uit vier opdrachten met sub opdrachten. De (sub) opdrachten zijn open vragen. Je moet bijvoorbeeld wijnen bij een meerdere gangen menu adviseren, waarbij je rekening moet houden met de wijn-/ spijscombinatie en de soms specifieke wensen van de gast. Tevens dien je een fictieve wijnkaart op te stellen, waarbij je onder andere rekening dient te houden met een gemiddelde prijs per glas of per fles. Waar je punten mee kunt scoren is door bij specifieke wijnen, herkomstgebieden en bijbehorende kenmerken, te benoemen. Ook is het raadzaam om zoveel mogelijk op te schrijven, zodat je duidelijk kunt maken waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Voor dit examen zijn er 44 punten te behalen waarvan je 60% moet behalen om te slagen.

Last but not least…
Dan het laatste examen, examen C. Je komt de ruimte binnen, ziet 12 wijnen staan, met dekseltjes boven op de glazen, zodat je niet kunt gaan voor sniffen voordat het examen begint. Het proefexamen vond ik het moeilijkste examen. Je begint met 8 wijnen, 4 wit en 4 rood. Dit zijn acht meerkeuzevragen over welke wijn in het glas geschonken is, acht open vragen over de beste wijn-spijscombinatie bij de specifieke wijn plus motivatie. Daarnaast nog 4 meerkeuzevragen waarbij je verschillende wijnen met elkaar moet vergelijken. Hier zijn 80 punten te behalen waarvan je wederom 60% goed moet hebben.

Maar wacht, zei ik niet dat je 12 wijnen ziet staan. Heel goed! Er zijn dus nog eens 4 wijnen, dit kan alles zijn; wit, rood, rosé, mousserend of versterkt. Over deze wijnen moet je uitgebreide open proefnotities schrijven met aspecten als kleur, aroma’s, smaakprofiel, complexiteit, herkomst etc. Met deze 4 wijnen kun je nog eens 88 punten behalen waarvan je ook weer 60% goed moet hebben. Op beide onderdelen van het proefexamen moet je los van elkaar voldoende scoren.

Is het wijnbeestje verzadigd? Time will tell.
Ik ben blij dat ik alle examens in één keer heb behaald en hierdoor nu SVH 4 wijn binnen heb. De vraag is of het wijnbeestje verzadigd is, maar dat zal de toekomst moeten gaan uitwijzen.

Wil je meer eten over deze SVH Vinoloog opleiding? We starten op Zaterdag 12 september of maandag 14 september. Aan jou de keuze! Meer informatie SVH Vinoloog/sommelier.