Iedere maand zet een gebruiker van Wijntraining online een bepaalde druif of gebied in de “Spotlight” Deze keer is het de beurt aan Henk de Keizer. Henk heeft vorig jaar het diploma gevorderden WTOL 3 behaald. Henk is helemaal verkocht aan de online zelfstudie van Wijntraining Online. Vanuit Thailand volgt hij de Online zelfstudie variant van de Vinologen Opleiding.

Khao Yai gebied in Thailand
Ik kocht bij Grantmonte, een wijnmaker in het Khao Yai gebied in Thailand, een fles wijn van de Verdelho druif. Ik zei tegen de vrouw achter de toonbank, dat Verdelho verkeerd was gespeld en dat het Verdejo moest zijn. Nee zei ze, het is goed gespeld en deze druif komt uit Portugal en niet uit Spanje.

Verdelho of Verdejo?
Thuisgekomen dook ik de bijbel van de wijndruiven in van Jancis Robinson “Wine grapes”. Ik moest vaststellen, dat de vrouw achter de toonbank gelijk had. Verdelho – zo wordt gezegd – werd in de 17de eeuw verbouwd op het eiland Madeira, waar het twee derde van de wijngaarden besloeg en is daar vandaan naar het vaste land van Portugal gebracht. De Verdelho druif is verrassend succesvol in de Alentejo regio. Het Verdelho DNA suggereert dat het een kleinkind van de Savagnin druif zou zijn.

De smaak van de Verdelho
De Verdelho druif wordt vaak verward met de Chenin Blanc, Godello, Verdello, en Verdicchio Blanco, maar ook met de Verdejo, maar dan in spelling. De smaak van de Verdelho druif  komt echt niet in de buurt van de Verdejo druif. De wijn gemaakt van een Verdejo druif heeft de geur en smaak van appel en pruimen met een gebrande amandel toon in de geur. De wijn gemaakt van de Verdelho wijn smaakt en ruikt naar appel en citroen en in de geur komt ook nog viooltjes naar voren. Beide wijnen zijn droog, alhoewel ik zelf het zoetgehalte van de Verdelho hoger vind.

Wil je meer weten over druivenrassen en wijngebieden? In ons online wijnprogramma lopen we de belangrijkste druivenrassen en wijngebieden door. Bij het online leren over wijn hoort natuurlijk het oude vertrouwde proeven van wijnen. Wij hebben hiervoor verschillende proefpakketten samengesteld.