Samenwerking met Schlumberger biedt meer slagkracht in Duitsland.
Vlak voor de zomervakantie is de samenwerking met Schlumberger Vertriebsgesellschaft mbH & Co KG ondertekend. Door het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst hebben wij een grote stap gezet in onze ambitie voor internationalisering. De grootse wijn producent en distributeur van kwaliteit wijnen in Duitsland heeft eveneens een grote stap gezet in haar streven om de wijnkennis van klanten en medewerkers te vergroten. Rudolf Knickenberg, CEO Schlumberger Vertriebsgesellschaft mbH & Co KG: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons iets vanzelfsprekends. Wijnkennis is een noodzaak voor mensen die beroepshalve hiermee te maken hebben, maar leren doe je dan wel wanneer het jou uitkomt. De
Wijnbouw in Nederland. Dure hobby of commercieel succes?
Column Ruud Weterings: Nederlandse wijn is helemaal hot! Er komen steeds meer wijnen uit ons kikkerlandje. De KLM schenkt al jaren de Zeeuwse wijn van Wijnhoeve de Kleine Schorre aan boord. En met de krankzinnig mooie zomer van afgelopen jaar zal de Nederlandse wijn waarschijnlijk fantastisch zijn, maar is wijnbouw in Nederland nu een dure hobby of commercieel succes? Lang was de wijnbouw voorbehouden aan regio's waar het warmer was. De landelijke tendens van slow food concepten en de steeds groter groeiende vraag naar streekproducten laat zien, dat Nederland ook op het gebied van onze primaire levensbehoefte: eten en drinken, zoekt
Zelfs Jezus dronk wijn!
COLUMN: Ruud Weterings - Afgelopen maanden berichtten verschillende media dat één glas alcohol per dag je leven al aanzienlijk bekort. Nadere bestudering van de onderzoeksresultaten toonde dat dat te kort door de bocht was. Is wijn nu gezond of niet?” “ Hoeveel glazen mag ik drinken om er een gezonde levensstijl er op na te houden? Laat ik voorop stellen dat overmatig alcohol gebruik verslaving in de hand werkt en bovendien zeer schadelijk is voor de gezondheid. Het verkort de levensduur en vergroot het risico op blijvende schade aan vitale organen zoals lever, darmen, maag, hersenen, zenuwstelsel, bloedlichaampjes en het
Denk niet vanuit de druif, maar vanuit smaak!
Door Jan-Willem van der Hek: ’Wilt u een glas Sauvignon Blanc of een Chardonnay?’ Deze vraag hebben wij waarschijnlijk allemaal weleens gehoord in een restaurant of café. Eigenlijk een aparte en willekeurige vraag. Stel je eens voor; je staat op het punt een nieuwe auto te kopen en wanneer je binnenkomt bij de autodealer is de eerste vraag van de verkoper: ‘Wilt u een groene of een blauwe auto?’ Dat zou heel raar zijn. Alsof elke auto bij de Volkswagen of bmwdealer hetzelfde is. In een SUV kan meer wijn. Zo is het ook met wijn. Niet elke Sauvignon Blanc
COLUMN: Dit moet een sommelier weten…
Door Ruud Weterings: Recentelijk stond ik om 23.00 uur aan de receptie van een echt heel luxe, internationaal bekendstaand Hotel in het pittoreske Den Haag. Ik had de gehele dag training gegeven en s’avonds nog een begeleidende wijn & spijs proeverij verzorgd. Ik mag de volgende dag een personeelstraining verzorgen in dit zelfde luxe hotel. Je begrijpt het al, moe en voldaan wil ik naar mijn BED! Helaas… na het inkloppen van al mijn gegevens wil de zeer gastvriendelijke dame aan de receptie een uitleg geven over welke mooie faciliteiten het hotel heeft. Hoe de jacuzzi in de hotel kamer
Horeca Talentendag 2019
Op dinsdag 12 en woensdag 13 februari 2019 vindt de Horeca talentendag 2019 in de DRU Cultuurfabriek in Ulft plaats. WTOL Academy is hierbij aanwezig met het Vino Casino. Daarnaast staan we natuurlijk voor iedereen klaar die vragen heeft over Wijnopleidingen en Wijntraining Online keuzedelen. We nemen informeren je graag over de mogelijkheden van onze digitale platformen. Daarnaast strijden studenten van diverse horeca opleidingen om het kampioenschap van Oost Nederland. Koks, gastvrouwen en -heren, managers in opleiding, docenten en leermeesters strijden om de titel ‘Horecatalent Oost Nederland’. Ook is er een Sligro bokaal te winnen voor de best presterende onderwijsinstelling.
Introductie van de WTOLshop met unieke wijnpakketten
De wijnpakketten van de WTOL bevatten verschillende smaakvolle wijnen, ieder met een eigen thema. Binnen dit thema kiezen wij altijd met zorg de verschillende wijnen uit, vervolgens wordt van iedere wijn één fles toegevoegd aan het wijnpakket. Bovendien sluiten de pakketten goed aan bij de verschillende SVH erkende wijnopleidingen van WTOL Academy® en het E-learning programma van Wijntraining Online. WIJNTRAINING ONLINE + Wijnpakket Met dit E- learning│Game Learning programma vind je hét interactieve digitale leermateriaal voor het SVH wijndiploma. Hier behandelen we alle wijngebieden en druivenrassen over de gehele wereld. In 12 modules op basis van smaaktype (Basisniveau en in 32
Top sommelier Jan-Willem van der Hek nieuwe wijndocent aan de WTOL Academy®
Op 10 januari 2019 is tijdens de Horecava, op de stand van de SVH, de samenwerking tussen WTOL Academy en Jan-Willem van der Hek getekend. Jan-Willem zal zich inzetten om kandidaten aan de SVH Vinologen opleiding te begeleiden in het organoleptisch proeven van wijn. Het SVH Vinologen diploma (Niveau 4) is ontwikkeld in samenwerking met de horecabranche en worden erkend door alle belangrijke branchepartijen. Met Jan-Willem van der Hek kunnen we verder bouwen aan de toekomst van de verschillende SVH wijnopleidingen. Jan-Willem van der Hek “Het mooie aan de WTOL Academy is o.a. de samenwerking met SVH Nederland, zodat we samen
Vinologen les: Risotto en wijn, proeven en smaken.
Ieder les schrijft een deelnemer aan de SVH Vinologen Opleiding een verslag van de lesdag. Deze keer is het de beurt aan Rene de Looff: Zaterdag 24 november was het zover, de laatste van 4 gastronomielessen onder deskundige en bezielende leiding van meesterkok Robert Kranenborg was een feit. De ochtendsessie was hiervoor gereserveerd dus eenieder kon met frisse moed en nog onaangetaste smaakpapillen aan de slag tijdens een kookworkshop waarbij risotto centraal stond. Voor diegenen die nog de mening waren toegedaan dat met zo’n “bordje rijstepap” weinig eer te behalen is ging er alsnog een wereld van ontdekkingen open. Belangrijke
The Good, the Bad and the Ugly…
Door: Ellen Edelbroek, student SVH Vinologen Opleiding. We hebben het hier niet over ‘Il buono, il brutto, il cattivo’, de wild-west-film van Sergio Leonie uit 1966, maar over de tweede les Gastronomie met Robert Kranenborg! Wijn kan spectaculair tot zijn recht komen naast een mooi gerecht. Het blijft echter lastig om deze combinaties te maken, want welke wijn past nu bij welk gerecht? Aan de hand van gastronomielessen, die onderdeel zijn van het vinologenprogramma, worden we meenomen in een aantal basisregels. Het combineren van wijn en spijs is namelijk niet zwart/wit en het proeven hierbij is erg belangrijk! Edo had van te