Wat is nu het verschil tussen SVH, SDEN en WSET?
Ik ontvang regelmatig de vraag: ‘Wat is nu het verschil tussen SVH, SDEN en WSET? Zijn deze internationaal erkend?’ Ik zal het hier kort proberen uit te leggen. Wil je een wijnopleiding volgen, maar je weet niet welke opleiding geschikt is voor jou? Dan hebt je verschillende mogelijkheden: SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca), SDEN (Stichting Dranken Examens Normering) en De Wine and Spirits Éducation Trust (WSET). Laat ik beginnen met enkele misvattingen: Opleiden in wijn vrij is. Hier zijn geen kaders voor, dat geldt voor veel beroepen, zoals bijvoorbeeld makelaar of sportinstructeur. Onafhankelijke organisaties. Ten tweede: SVH, SDEN en WSET zijn
Bier of Wijn?
Regelmatig komt het onderwerp wijn of bier aan bod. Onderzoek wijst uit, dat er steeds meer kleine bierbrouwerijen komen. Bovendien groeit de bierconsumptie in ons land harder dan de wijnconsumptie. Wanneer ik voor de keuze sta: een glas matige huiswijn van euro 3,75 of een goed getapt (speciaal) biertje voor dezelfde prijs… Ik betrap me zelf erop dat ik vaker een frisse pint bestel dan een huiswijn. Ik moest gelijk aan onderstaande conversatie denken: Vrouw: Drink je bier? Man: Ja. Vrouw: Hoeveel biertjes per dag? Man: Stuk of 3. Vrouw: Hoeveel betaal je per biertje? Man: 3 euro inclusief fooi. Vrouw:
Nieuwe opleiding SVH Gastronomie
In 15 weken je SVH Branche erkende diploma Gastronomie? Ben je werkzaam in een restaurant of horeca zaak? Wil je graag meer weten welke factoren smaak en smaakbeleving hebben op gerecht en drank. In deze opleiding leer je de effecten van smaak en smaakbeleving te beschrijven. Rekening houdend met o.a: receptuur, samenstelling van gerechten, bewerkingstechnieken, bereidingstechnieken, garing, temperatuur van het gerecht/drank en uiteraard de presentatie. Wat is de SVH Gastronomie Opleiding? Tijdens de opleiding leer je de plaats te bepalen in de 'smaakkubus' / indeling binnen de 8 smaakprofielen van gerechten en wijnen, rekening houdend met verschillende aspecten van het
Zo haal je het meeste uit je Vinologen lessen.
Als vers geslaagde Vinoloog van de SVH geeft Vincent Bakker je graag enkele tips om het meeste te halen uit de SVH Vinoloog opleiding. Tip 1 bereid de lessen voor. Niet alleen vanwege de “beperkte” tijd tijdens de les… maar meer zodat je van wat er gezegd wordt meer begrijpt. Daarnaast scheelt het altijd voor het theorie examen. Liever in kleine stukken leren dan in een keer de geheel stof. Tip 2 leer wat je proeft, proef wat je leer. Wat ik je aan kan raden is proef wat je leert. Stel volgende week wordt Italië behandeld, bestudeer de
Samenwerking met Schlumberger biedt meer slagkracht in Duitsland.
Vlak voor de zomervakantie is de samenwerking met Schlumberger Vertriebsgesellschaft mbH & Co KG ondertekend. Door het sluiten van de samenwerkingsovereenkomst hebben wij een grote stap gezet in onze ambitie voor internationalisering. De grootse wijn producent en distributeur van kwaliteit wijnen in Duitsland heeft eveneens een grote stap gezet in haar streven om de wijnkennis van klanten en medewerkers te vergroten. Rudolf Knickenberg, CEO Schlumberger Vertriebsgesellschaft mbH & Co KG: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons iets vanzelfsprekends. Wijnkennis is een noodzaak voor mensen die beroepshalve hiermee te maken hebben, maar leren doe je dan wel wanneer het jou uitkomt. De
Wijnbouw in Nederland. Dure hobby of commercieel succes?
Column Ruud Weterings: Nederlandse wijn is helemaal hot! Er komen steeds meer wijnen uit ons kikkerlandje. De KLM schenkt al jaren de Zeeuwse wijn van Wijnhoeve de Kleine Schorre aan boord. En met de krankzinnig mooie zomer van afgelopen jaar zal de Nederlandse wijn waarschijnlijk fantastisch zijn, maar is wijnbouw in Nederland nu een dure hobby of commercieel succes? Lang was de wijnbouw voorbehouden aan regio's waar het warmer was. De landelijke tendens van slow food concepten en de steeds groter groeiende vraag naar streekproducten laat zien, dat Nederland ook op het gebied van onze primaire levensbehoefte: eten en drinken, zoekt
Zelfs Jezus dronk wijn!
COLUMN: Ruud Weterings - Afgelopen maanden berichtten verschillende media dat één glas alcohol per dag je leven al aanzienlijk bekort. Nadere bestudering van de onderzoeksresultaten toonde dat dat te kort door de bocht was. Is wijn nu gezond of niet?” “ Hoeveel glazen mag ik drinken om er een gezonde levensstijl er op na te houden? Laat ik voorop stellen dat overmatig alcohol gebruik verslaving in de hand werkt en bovendien zeer schadelijk is voor de gezondheid. Het verkort de levensduur en vergroot het risico op blijvende schade aan vitale organen zoals lever, darmen, maag, hersenen, zenuwstelsel, bloedlichaampjes en het
Denk niet vanuit de druif, maar vanuit smaak!
Door Jan-Willem van der Hek: ’Wilt u een glas Sauvignon Blanc of een Chardonnay?’ Deze vraag hebben wij waarschijnlijk allemaal weleens gehoord in een restaurant of café. Eigenlijk een aparte en willekeurige vraag. Stel je eens voor; je staat op het punt een nieuwe auto te kopen en wanneer je binnenkomt bij de autodealer is de eerste vraag van de verkoper: ‘Wilt u een groene of een blauwe auto?’ Dat zou heel raar zijn. Alsof elke auto bij de Volkswagen of bmwdealer hetzelfde is. In een SUV kan meer wijn. Zo is het ook met wijn. Niet elke Sauvignon Blanc
COLUMN: Dit moet een sommelier weten…
Door Ruud Weterings: Recentelijk stond ik om 23.00 uur aan de receptie van een echt heel luxe, internationaal bekendstaand Hotel in het pittoreske Den Haag. Ik had de gehele dag training gegeven en s’avonds nog een begeleidende wijn & spijs proeverij verzorgd. Ik mag de volgende dag een personeelstraining verzorgen in dit zelfde luxe hotel. Je begrijpt het al, moe en voldaan wil ik naar mijn BED! Helaas… na het inkloppen van al mijn gegevens wil de zeer gastvriendelijke dame aan de receptie een uitleg geven over welke mooie faciliteiten het hotel heeft. Hoe de jacuzzi in de hotel kamer
Horeca Talentendag 2019
Op dinsdag 12 en woensdag 13 februari 2019 vindt de Horeca talentendag 2019 in de DRU Cultuurfabriek in Ulft plaats. WTOL Academy is hierbij aanwezig met het Vino Casino. Daarnaast staan we natuurlijk voor iedereen klaar die vragen heeft over Wijnopleidingen en Wijntraining Online keuzedelen. We nemen informeren je graag over de mogelijkheden van onze digitale platformen. Daarnaast strijden studenten van diverse horeca opleidingen om het kampioenschap van Oost Nederland. Koks, gastvrouwen en -heren, managers in opleiding, docenten en leermeesters strijden om de titel ‘Horecatalent Oost Nederland’. Ook is er een Sligro bokaal te winnen voor de best presterende onderwijsinstelling.