Wat is het verschil tussen een vinoloog, een sommelier en een oenoloog?

Een vinoloog is iemand die veel kennis heeft van wijn, wijngebieden en druivenrassen. Je herkent specifieke wijnsmaken en weet ook veel over de verschillende wijnstreken. Als vinoloog kun je in verschillende vakgebieden werken. Zo kun je werken als sommelier in de wijnhandel en in de horeca als adviseur bij een restaurants of als inkoper van wijnen bij een wijnimporteur. Als vinoloog kun je ook je eigen wijnwinkel of wijnproeverijen -cursussen organiseren. 

Wat is het verschil tussen een vinoloog, een sommelier en een oenoloog? Vaak worden deze termen door elkaar gebruikt. Ondanks dat al deze namen iets met wijn te maken hebben, vertonen deze functies ook enkele verschillen. Zo is een vinoloog een gediplomeerd wijnspecialist, die zeer veel kennis heeft van wijn, druiven- bodemtypes en wijnstreken. De beschermde SVH Register Vinoloog/Sommelier (rVS@) titel verwijst naar het officiële vinologen-diploma dat behaald is aan de WTOL Academy. Een sommelier werkt in de horeca en adviseert gasten over hun wijnkeuze. Ook ben je als sommelier verantwoordelijk voor het samenstellen van de wijnkaart en het inkopen van de wijn. Een oenoloog, heeft een universitaire opleiding in de oenologie afgerond en houdt zich vooral bezig met de biochemische aspecten van wijnbereiding.

Lees hier de 10 meest gestelde vragen

Waarom een opleiding tot vinoloog volgen? Om je kennis over wijn te vergroten, kun je zowel cursussen als een officiële opleiding volgen. Tegenwoordig kun je op elke hoek van de straat eer wijncursus volgen. De kosten voor een cursus en de opleiding tot vinoloog verschillen nogal. Zo kun je voor enkele honderden euro’s al een goede wijncursus volgen, terwijl je voor de opleiding minstens duizend euro betaalt. In Nederland is WTOL Academy de enige erkende opleider tot vinoloog die je ook het officiële vinologen-diploma oplevert en de titel SVH Register Vinoloog/sommelier. 

SVH Register Vinoloog/Sommelier (rVS@) De SVH Vinologen/sommelier opleiding is een brede wijnopleiding voor zowel wijnliefhebbers als wijnprofessionals. Deze opleiding onderscheidt zich door de grote focus op de praktische vaardigheden. Zo zul je tijdens de opleiding zo’n 500 wijnen proeven om je proeftechniek te verbeteren. Daarnaast leer je ook blind proeven. De vereiste om met deze opleiding te beginnen is dat je kunt aantonen dat je een basisopleiding op niveau 3 met succes hebt afgerond.

Ook de SVH-opleiding is een erkende opleiding met register. Als je geslaagd bent voor je examen, mag je voor drie jaar de titel SVH Register Vinoloog/sommelier (rVS) dragen. Hiermee kun je aantonen dat je continue bijleert om zo op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom wijn.

Meer informatie over de opleiding 

Lees ook Open dag Vinologen