Slow wine is natuurlijke wijn.
Er is veel discussie over wat nu verschillen zijn tussen biologische wijnen, biodynamische wijnen en natuurlijke wijnen. Ik ben heel optimistischer over de ontwikkelingen waarbij steeds meer vraag komt naar wijnen met karakter, gemaakt van inheemse druiven en met respect voor het ecosysteem en de creativiteit van de wijnmaker. Een mooi Nederlands voorbeeld hiervan is Wijngaard St Martinus. lees hierover in de vorige blog.
Kenmerken van Slow Wine’s
Ik noem hier een aantal kenmerken van de producenten die Slow Wine’s maken:
1. De maker van natuurlijke wijn teelt het liefst zelf zijn eigen druiven.
2. De wijnmaker heeft de intentie om natuurlijke wijn te maken.
3. De wijnmaker is bereid hierin risico te nemen.
4. De druivenrassen zijn vooral lokale variëteiten uit een bepaalde regio.
5. Er worden geen kunstmatig gemaakte chemische stoffen gebruikt.
6. De wijnmaker volgt het natuurlijke beloop in het maken van de wijn.
7. In het wijnbereiding worden geen middelen toegevoegd die de kleur, geur of smaak corrigeren.
8. Als sulfiet wordt gebruikt om te conserveren, dan is dat alleen op het moment van bottelen en slechts in een minimale dosis.
9. De wijnen zijn over het algemeen niet gefilterd of geklaard.
Helaas is de perfecte natuurwijn niet altijd mogelijk. Je kunt de perfecte natuurlijke wijn het beste te zien als het doel waarnaar de natuurlijke wijnmaker streeft…Soms is hij de ene keer hier dichter bij dan de andere keer. Elk jaar is immers weer anders.