Niveau 4 : SVH Gastronomie In 10 weken je SVH Branche erkende diploma Gastronomie
Ben je werkzaam in een restaurant of horecazaak? Wil je graag meer weten welke factoren, smaak en smaakbeleving hebben op gerecht en drank. In deze opleiding leer je de effecten van smaak en smaakbeleving te beschrijven. Rekening houdend met o.a: receptuur, samenstelling van gerechten, bewerkingstechnieken, bereidingstechnieken, garing, temperatuur van het gerecht/drank en uiteraard de presentatie.
Wat is de SVH Gastronomie Opleiding?
Na deze opleiding kun je gemotiveerd de plaats bepalen in de ‘smaakkubus’ / indeling binnen de 8 smaakprofielen van gerechten en wijnen, rekening houdend met verschillende aspecten van het gerecht. Je kunt van dranken en gerechten het smaakprofiel vaststellen o.b.v. (universele) smaakfactoren:
- mondgevoel
- smaakgehalte
- smaakcomplexiteit
- smaaktype
Je kunt gasten adviseren m.b.t. de beste drank-spijscombinatie, rekening houdend met o.a:
- bedrijfsformule.
- verwachtingspatroon/instelling gast.
- smaakcombinaties/smaakopbouw
- tijdstip op de dag
- seizoen
- culturele context en allergenen.
Docenten:
De lesdagen zijn op Maandag van 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. Het programma is veelzijdig en uitdagend en wordt verzorgd door inspirerende docenten, waaronder verschillende SVH Meesterkoks: je wilt geen dag missen!
Wat is inbegrepen bij deze opleiding?
√ 1o lesdagen van 10.00 – 16.00 uur.
√ Uitgebreid E-Learning programma.
√ Lesboek “Het nieuwe proefboek” P.Klosse
√ SVH examen Gastronomie Theorie.
√ SVH examen Gastronomie Praktijk.
Digitale Classroom:
Naast het E-Learning programma introduceren wij de Digitale Classroom. Met deze nieuwe feature maken wij het mogelijk om LIVE online lessen te volgen over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals het maken van opdrachten, casussen, proeverijen en toetsen. Je kunt online discussiëren met studiegenoten op hetzelfde niveau.
Toelatingseisen: Als je de opleiding met een examen wilt afronden dan moet je in het bezit zijn van een diploma niveau 3. Als bewijs hiervoor geldt o.a. SVH wijn 3, SVH Vinoloog/sommelier diploma of soortgelijk, MBO diploma, diploma zelfstandig werkend kok of gastheer/ -vrouw. Als je geen examen wilt doen, dan is een goede motivatie voldoende.
Als je de opleiding met een examen wilt afronden dan moet je in het bezit zijn van een diploma niveau 3. Als bewijs hiervoor geldt o.a. SVH wijn 3, SVH Vinoloog/sommelier diploma of soortgelijk, MBO diploma, diploma zelfstandig werkend kok of gastheer/ -vrouw. Als je geen examen wilt doen, dan is een goede motivatie voldoende.
Voor wie?
- Je wilt meer weten over smaakrijkdom en complexiteit.
- Je wilt meer weten van de functie van gustatorische smaken.
- Je wilt meer weten van de verschillen tussen emotioneel en analytisch proeven.
- Je wilt het verschil tussen smaak en proeven multi zintuigelijk ervaren.
- Je wilt meer leren hoe smaakprofielen van drank en gerecht het effect op de ander bepalen.
- Je wilt kunnen beargumenteren, welke drank-spijscombinaties het beste zijn.
SVH EXAMEN
Als het gehele programma doorlopen is, kan het traject afgesloten worden met een officieel examen. Het examen wordt afgenomen door het SVH, waarna je een officieel branche erkend diploma SVH Gastronomie behaald. Het hoogst haalbare diploma!
Wat is de SVH Gastronomie Opleiding?
Na deze opleiding kun je gemotiveerd de plaats bepalen in de ‘smaakkubus’ / indeling binnen de 8 smaakprofielen van gerechten en wijnen, rekening houdend met verschillende aspecten van het gerecht. Je kunt van dranken en gerechten het smaakprofiel vaststellen o.b.v. (universele)
smaakfactoren:
- mondgevoel
- smaakgehalte
- smaakcomplexiteit
- smaaktype
Je kunt gasten adviseren m.b.t. de beste drank-spijscombinatie, rekening houdend met o.a:
- bedrijfsformule.
- verwachtingspatroon/instelling gast.
- smaakcombinaties/smaakopbouw
- tijdstip op de dag
- seizoen
- culturele context en allergenen.
Docenten
De lesdagen zijn op maandag van 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. Het programma is veelzijdig en uitdagend en wordt verzorgd door inspirerende docenten, waaronder verschillende SVH meesterkoks. Kortom: je wilt geen dag missen!
Digitale Classroom
Naast het E-Learning programma introduceren wij de Digitale Classroom. Met deze nieuwe feature maken wij het mogelijk om LIVE online lessen te volgen over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals het maken van opdrachten, casussen, proeverijen en toetsen. Je kunt online discussiëren met studiegenoten op hetzelfde niveau.
Toelatingseisen: Als je de opleiding met een examen wilt afronden dan moet je in het bezit zijn van een diploma niveau 3. Als bewijs hiervoor geld o.a. SVH wijn 3, SVH Vinoloog/sommelier diploma of soortgelijk, MBO diploma, diploma zelfstandig werkend kok of gastheer/ -vrouw. Als je geen examen wilt doen, dan is een goede motivatie voldoende.
LESDAGEN
Lesdag 1 : Docent(en) Edo Kruidering
Ochtend: Smaak beleving theorie & Smaak kubus (hoofdstuk 12).
Middag: Smaakbeleving praktijk, organoleptisch proeven / analyseren.
Lesdag 2 Docent Edwin Loos “Keukenkennis”
Theorie: Warenkennis en keukentechnieken, bereidingswijze en gerechten in de de smaakkubus plaatsen.
Praktijk: Keukenkennis, kooktechnieken, menuleer. Analyse van een gerecht.
Lesdag 3: Docent Edo Kruidering “Drankenkennis”
Ochtend: Drankenkennis theorie. Smaakbeleving gerecht en drank deel 1.
Middag: Praktijk: Smaakbeleving gerecht en drank deel 1.
Lesdag 4 Docent Edwin Loos: Culinaire Succesfactoren.
Theorie Keukenkennis vervolg
Praktijk Keukenkennis + smaakharmonie + compositie = Culinaire Succesfactoren.
Lesdag 5 Docent Edo Kruidering : Smaak beleving en foodpairing deel 2
Ochtend: Drankenkennis: Afstemming bedrijfsformule en doelgroep.
Middag: Organoleptisch en de smaakkubus, eenvoudig- complex of gastronomisch.
Lesdag 6 Docent: Edwin Loos
Theorie: De basis van voedsel (hoofdstuk 2), De essentie van koken (hoofdstuk 7).
Praktijk : Bovenstaande in de praktijk.
Lesdag 7 : Docent Edwin Loos
Theorie De smaak van gerechten (hoofdstuk 1), de samenstelling van een gerecht.
Praktijk : De smaak van gerechten, de samenstelling van een gerecht, de smaak benoemen.
Lesdag 8: Docent: Edwin Loos
Theorie: Smaak compositie in de praktijk “Culinaire inspiratie en flavour graphics“ hoofdstuk 8
Praktijk : Bovenstaande in de praktijk.
Lesdag 9 : Docent Edo Kruidering
Theorie Markt ontwikkelingen & trends & fine tuning, bedrijfsformule, verwachtingsmanagement.
Lesdag 10: Docenten Edwin Loos en Edo Kruidering
Theorie opdracht combineren spijs en drank a.d.h.v. 4 gerechten voorzien van passen drank van de dranken kaart
Praktijk Examentraining.
SVH GASTRONOMIE EXAMEN Als het gehele programma doorlopen is, kan het traject afgesloten worden met een officieel examen. Het examen wordt afgenomen door het SVH, waarna je een officieel branche erkend diploma SVH Gastronomie behaald. Het hoogst haalbare diploma!
Examen: 7 juli 2022
Toelatingseisen: Als je de opleiding met een examen wilt afronden dan moet je in het bezit zijn van een diploma niveau 3. Als bewijs hiervoor geldt o.a. SVH wijn 3, SVH Vinoloog/sommelier diploma of soortgelijk, MBO diploma, diploma zelfstandig werkend kok of gastheer/ -vrouw. Als je geen examen wilt doen, dan is een goede motivatie voldoende.
Let op: Het SVH Gastronomie examen is niet inbegrepen.
VEELGESTELDE VRAGEN
Iedere Nederlander kan vanaf 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Helaas heeft de overheid besloten het STAP-budget te eindigen vanaf september 2023.
Helaas heeft de overheid besloten het STAP-budget te eindigen vanaf september 2023.
SVH is een onafhankelijke organisatie en hecht veel waarde aan transparantie en betrouwbaarheid. Daarom hebben zij de Stichting Examenkamer gevraagd extern toezicht te houden op alle examens van SVH.
De Stichting Examenkamer is een onafhankelijke instelling die toezicht houdt op beroepskwalificerende en/of functiegerichte examens. De Examenkamer heeft verschillende audits uitgevoerd en geconstateerd dat de SVH examens voldoen aan de gestelde eisen.
Zo zorgen wij ervoor dat de kwaliteit van jouw SVH certificaten en diploma’s extra wordt gewaarborgd.
Game learning, dat is leren door vermaak, zou je ook kunnen zeggen. Door informatie en/of vaardigheden in spelvorm aan te bieden, maken we leren, ontdekken en ervaren leuk. Je blijft gemotiveerd en de opgedane kennis beklijft beter. Je kunt in je eigen tempo kennis verzamelen en ervaring opdoen. Het E- learning│Game Learning bevat een unieke leermethode. Het programma is opgebouwd uit kennis, inzicht en toepassing. Het kan daarom best lastig zijn om de vragen te beantwoorden. Ik raad je daarom aan om eerste de lessen goed te doorlopen en daarna pas de vragen te beantwoorden.
Neen dat is niet verplicht! maar… een succesvolle cursus/training of opleiding dient te worden bekroond met een betekenisvol diploma, het onomstotelijke bewijs dat je een bepaald kennisniveau hebt. Onder het kopje examens in het hoofdmenu vind je de verschillende datums voor het officiële SVH examen. Voor meer informatie over examens zie ook SVH.nl