SVH ERKEND | 98% VAN ONZE STUDENTEN BEVEELT ONS AAN

Hoe word je sommelier?

Bottles and glasses with wine on the table. Wine drinking culture concept. Apperetes and survivors. Copy space, dark background.
Een sommelier is dé wijnspecialist in de horeca: iemand die gasten adviseert, wijn en spijs combineert, de wijnkaart samenstelt en vaak ook de inkoop beheert. Als je van wijn houdt én je het leuk vindt om mensen te helpen kiezen, dan is sommelier worden een logische stap.In dit artikel lees je:
  • de sommelier betekenis (wat doet een sommelier precies?)
  • hoe word je sommelier (stappenplan)
  • wanneer ben je sommelier (vanaf wanneer mag je jezelf zo noemen?)
  • welke wijnopleiding(en) handig zijn en hoe je jezelf blijft ontwikkelen

Wat is een sommelier? Sommelier betekenis in de praktijk

De sommelier betekenis gaat verder dan “iemand die veel van wijn weet”. Een sommelier vertaalt wijnkennis naar de praktijk: je luistert naar de gast, denkt mee met het gerecht én met het budget, en geeft een advies dat klopt.Typische taken van een sommelier:
  • wijnadvies geven aan gasten (en onderbouwen waarom)
  • wijn & spijs combinaties maken
  • wijnkaart samenstellen en up-to-date houden
  • wijn inkopen, voorraad beheren en marges bewaken
  • wijnen presenteren en correct serveren (temperatuur, glaswerk, decanteren)

Wanneer ben je sommelier?

Dit is een veelgestelde vraag: wanneer ben je sommelier? In tegenstelling tot sommige titels is sommelier meestal een functie, geen wettelijk beschermde titel. In de praktijk ben je sommelier wanneer je in een restaurant, hotel of horecazaak professioneel verantwoordelijk bent voor wijn (advies, wijnkaart, inkoop en service).Wel geldt: hoe meer kennis en proefvaardigheid je kunt aantonen, hoe serieuzer je wordt genomen in het vak. Daarom kiezen veel (assistant-)sommeliers voor een opleidingstraject, bijvoorbeeld een Register Vinoloog/sommelier opleiding .

Hoe word je sommelier? Stappenplan

Stap 1: Bouw een sterke basis in wijnkennis

Als je sommelier wilt worden, start je met overzicht en fundamentals:
  • basis wijnstijlen (wit, rood, rosé, mousserend, zoet)
  • belangrijkste druivenrassen en regio’s
  • basis vinificatie (hoe maak je wijn en wat doet dat met smaak?)
  • proefmethodiek: leren benoemen wat je ruikt en proeft
Praktische tip: proef bewust (met notities) in plaats van “gewoon lekker”. Je proefgeheugen groeit enorm als je structuur aanbrengt.

Stap 2: Leer professioneel proeven en adviseren

Sommelier zijn is niet alleen kennis, maar ook communicatie:
  • vragen stellen (wat vindt iemand lekker? droog, fris, vol, hout?)
  • advies geven dat past bij gerecht én gast
  • keuzes onderbouwen zonder te “oplepelen”
  • omgaan met uiteenlopende budgets en verwachtingen
Een goede sommelier maakt wijn toegankelijk, ook voor iemand die “gewoon een lekkere wijn” wil.

Stap 3: Volg een opleiding die bij je niveau past

Zelfstudie helpt, maar een opleiding versnelt je groei omdat je:
  • een duidelijke leerlijn volgt
  • feedback krijgt op proeven en adviseren
  • leert volgens een vaste methode
  • sneller vertrouwen opbouwt richting gasten
Een logisch groeipad is vaak:
  • SVH Wijn 2 (basis)
  • SVH Wijn 3 (gevorderd)
  • daarna door naar expert/hoog niveau richting vinoloog/sommelier (niveau 4), als dat je ambitie is

Stap 4: Doe ervaring op in de praktijk

Werkervaring is key. Hoe vaker je:
  • adviseert aan tafel,
  • wijn verkoopt,
  • wijnen proeft en vergelijkt,
  • en leert van fouten, hoe sneller je een echte sommelier wordt.

Praktische instapfuncties:
  • bediening met wijnverantwoordelijkheid
  • assistent-sommelier
  • wijnadviseur in wijnwinkel of retail
  • medewerker bij proeverijen of events

Stap 5: Ontwikkel je smaak en vakmanschap (wijn & spijs)

Wijn & spijs is één van de onderdelen waarmee je je onderscheidt. Train jezelf in:
  • basissmaken (zoet, zuur, bitter, zout, umami)
  • textuur (vet, romig, krokant, pittig)
  • balans: wat versterkt wat, en wat botst?
Hoe beter je dit snapt, hoe overtuigender je advies wordt en hoe vaker gasten “wauw” zeggen.

Stap 6: Blijf leren (dit vak stopt nooit)

De wijnwereld verandert continu: nieuwe regio’s, trends, stijlen, jaargangen en producenten. Als sommelier blijf je dus:
  • proeven
  • bijleren
  • up-to-date blijven
Werk je met een geregistreerde titel, dan is bijscholing ook een logische manier om je niveau aantoonbaar hoog te houden. Met onze rVS® nascholingen ben je bij WTOL Academy op het juiste adres.

Welke opleiding past bij mij?

Twijfel je welk niveau past? Dan helpt een kennistest of intake enorm. Je voorkomt daarmee dat je te laag instapt (saai) of te hoog (frustrerend).Tip: Doe de kennistest en ontdek welk niveau het beste aansluit bij jouw ervaring.

Conclusie

Hoe word je sommelier? Door een combinatie van:
  • kennis opbouwen
  • professioneel leren proeven en adviseren
  • werkervaring opdoen
  • en jezelf blijven ontwikkelen

Wanneer ben je sommelier? In de praktijk wanneer je in de horeca de wijnverantwoordelijkheid draagt en je je kennis en service ook echt kunt waarmaken.Proost, en vooral: blijf nieuwsgierig proeven.
Je aanmelding voor de nieuwsbrief kon niet worden voltooid.
Je hebt je succesvol aangemeld voor de nieuwsbrief van WTOL Academy

Blijf op de hoogte van WTOL Academy

Schrijf je in en ontvang elke maand updates over nieuwe opleidingen, de leukste wijnevents en praktisch opleidingsadvies voor professionals in de horeca – direct in je inbox.

Door je aan te melden ga je akkoord met ons privacybeleid. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

;