Door Jan-Willem van der Hek, docent aan de SVH Vinoloog opleiding. 

De vraag stellen is hem beantwoorden, is een bekend gezegde dat wanneer je jezelf een vraag stelt je vaak ook het antwoord paraat hebt. In veel situaties zal dit gezegde kant nog wal raken, maar in de wereld van het proeven is het zeker waar!

Kort, bondig en to-the-point
In alles wat wij doen met de Vinoloog opleiding zijn wij bezig met antwoorden. Denk eens aan de juiste antwoorden op de theorie vragen. We willen maar al te graag elke wijn correct benoemen die zich in het glas bevind. Soms is het belangrijk om dit om te draaien. Iemand met veel kennis van zaken kan namelijk de juiste vraag aan je stellen om tot een oplossing te komen. Niet te lang en to-the-point.
Voor een vinoloog-in-spé is het belangrijk en leerzaam om goede vragen te leren stellen. Om tot deze goede vraag te komen moet je namelijk de kennis beheersen om de juiste vraag te formulieren. Als je dit toepast op theorie moet je weten wat de relevantie materie is en hoe je de juiste vraag formuleert. Kort, bondig en to-the-point. 

Welke wijn kan ik verwachten.
Met betrekking tot het maken voor een proefexamen voor je proefclubje geldt dit ook. Je moet nadenken welke wijnen je kan verwachten en welke meerkeuze antwoorden je toevoegt. Dit vraagt  kennis en inzicht en je gaat nadenken over wat belangrijk is. Dit helpt je als kandidaat te begrijpen wat er van je wordt verlangt tijdens het examen en als vinoloog.

Wil je ook Vinoloog worden? 
Het diploma SVH 3 (of soort gelijk bijvoorbeeld SDEN 3) is een vereiste om te worden toegelaten tot de opleiding van Vinoloog (SVH Vinoloog niveau 4)  Je doet vooral praktische kennis op en leert om op een neutrale wijze wijnen te beoordelen. In de maand februari ontvangt iedere tweede aanmelding voor de SVH 3 opleiding 50% korting! Klik hier voor meer informatie.
Ben je al in het bezit van het diploma SVH 3 of soortgelijk? Meld je dan direct aan voor de SVH Vinoloog opleiding. 

Jan-Willem is wijndocent en meervoudig beste Sommelier van Nederland.